Darkwind - Viewing Topic: Graphics Drivers
Welcome Guest! » Darkwind » Operating Systems » Windows » Graphics Drivers

Pages: << prev 1, 2 next >> Reply to Topic Create New Topic Create New Poll
Graphics Drivers
*sam*
The Salthill Sluggerz
Darkwind Guru

Renegade

Avatar

Member Level

Group: Lead Developer
Posts: 16,752
Joined: Jan 19, 2006

Send an email to *sam* Send a personal messsage to *sam* Reply with a quote from this post Go to the top of the page

Another common problem with Windows (especially Vista I believe) is that it doesn't always come with proper OpenGL-supporting graphics drivers. Make sure you have the latest drivers for you graphics card installed.
.........................
marshal vet deathrce1 paintladder combat1 wv ped1 cont slay20130,1,0

Posted May 9, 2007, 7:41 pm
ASN_ASSASSIN
OFF-ROAD_KILLERS
Pedestrian

Renegade

Member Level

Group: Members
Posts: 1
Joined: Feb 23, 2007

Send an email to ASN_ASSASSIN Send a personal messsage to ASN_ASSASSIN Reply with a quote from this post Go to the top of the page

can u also put the system requirments cause i'm not sure if my computer is fast enough and also how much memory the grafic card needs

Posted May 11, 2007, 11:43 pm
*sam*
The Salthill Sluggerz
Darkwind Guru

Renegade

Avatar

Member Level

Group: Lead Developer
Posts: 16,752
Joined: Jan 19, 2006

Send an email to *sam* Send a personal messsage to *sam* Reply with a quote from this post Go to the top of the page

The main requirement would be a 64MB minimum graphics card (ideally more though).

Even if you find the framerate isn't great on your computer, you can usually still manage to play since its a turn-based game and you don't get pwned by all the other players like you would in a real-time game..
.........................
marshal vet deathrce1 paintladder combat1 wv ped1 cont slay20130,1,0

Posted May 17, 2007, 11:59 am
Section8
Axes and Eights
Pedestrian

Renegade

Member Level

Group: Members
Posts: 3
Joined: May 6, 2007

Send an email to Section8 Send a personal messsage to Section8 Reply with a quote from this post Go to the top of the page

I'm having some dramas with my framerate though I'm currently running an nVidia 7900GT under Vista with current drivers. Any thoughts? Can I somehow force D3D? Or failing that, what can I alter in my prefs.cs to get a better performance?
.........................
vet

Posted Jul 25, 2007, 1:44 am
Deathangels Shadow
deathys Strikers
Darkwind Guru

Renegade

Member Level

Group: Contributors
Posts: 658
Joined: Jul 23, 2007

Send an email to Deathangels Shadow Visit Deathangels Shadow's web site Send a personal messsage to Deathangels Shadow Reply with a quote from this post Go to the top of the page

In %Program Files%/Darkwind/common/client/prefs.cs, find the line that reads:

$pref::Video::allowOpenGL = "1";

Change the 1 to a 0.
.........................
vet wv

Posted Jul 25, 2007, 2:24 am
*Zothen*
Knights Templar
Darkwind Guru

Renegade

Member Level

Group: Marshals
Posts: 841
Joined: Jun 11, 2007

Send an email to *Zothen* Send a personal messsage to *Zothen* Reply with a quote from this post Go to the top of the page

Curious, but on Win2K I got this:
(when $pref::Video::allowOpenGL = "0"; )

Quote:
Video Init:
  Accelerated OpenGL display device detected.
  Accelerated D3D device not detected.
  Voodoo 2 display device not detected.

"D3D" display device not found!
"D3D" display device not found!
"D3D" display device not found!
"Voodoo2" display device not found!
Loading compiled script common/ui/defaultProfiles.cs.
Loading compiled script common/ui/GuiEditorGui.gui.
This shouldn't happen: glGenTextures
This shouldn't happen: glBindTexture
This shouldn't happen: glTexImage2D
This shouldn't happen: glTexParameteri
This shouldn't happen: glTexParameteri
This shouldn't happen: glTexParameteri
This shouldn't happen: glTexParameteri
This shouldn't happen: glGenTextures
This shouldn't happen: glBindTexture
...and so on..!


Sam said that he had not included the D3D dlls and I think I noticed it! But why can Deathangels run it in D3D? Because of Vista? I remember that fu&%$! Microsoft prevents DX from installing some components on Win2k which would run, but... dont know..
.........................
vet marshal wv

Posted Jul 25, 2007, 2:32 pm Last edited Jul 25, 2007, 2:33 pm by Zothen
*sam*
The Salthill Sluggerz
Darkwind Guru

Renegade

Avatar

Member Level

Group: Lead Developer
Posts: 16,752
Joined: Jan 19, 2006

Send an email to *sam* Send a personal messsage to *sam* Reply with a quote from this post Go to the top of the page

He must have had the DLLs already, elsewhere (he's a Torque programmer too, you see). I've put them here for you to try:

d3dwrappers.zip

You need to unzip this into the same folder that the darkwindLobby.jar and the darkwindClient.exe are in.

Personally, I found the framerate got worse when using DirectX instead of OpenGL.
.........................
marshal vet deathrce1 paintladder combat1 wv ped1 cont slay20130,1,0

Posted Jul 25, 2007, 2:51 pm Last edited Jul 25, 2007, 2:52 pm by *sam*
Section8
Axes and Eights
Pedestrian

Renegade

Member Level

Group: Members
Posts: 3
Joined: May 6, 2007

Send an email to Section8 Send a personal messsage to Section8 Reply with a quote from this post Go to the top of the page

Cheers for the D3D libs, Sam. I'm now getting nice smooth performance, as I'd expect from my stupidly overpowered card. Makes me wonder exactly how much crippling MS have done to OpenGL under Vista. :/
.........................
vet

Posted Jul 27, 2007, 12:50 am
*sam*
The Salthill Sluggerz
Darkwind Guru

Renegade

Avatar

Member Level

Group: Lead Developer
Posts: 16,752
Joined: Jan 19, 2006

Send an email to *sam* Send a personal messsage to *sam* Reply with a quote from this post Go to the top of the page

That's interesting. I'll definitely put the option in for Windows users to use D3D then..

How much better did the framerate get?
.........................
marshal vet deathrce1 paintladder combat1 wv ped1 cont slay20130,1,0

Posted Jul 27, 2007, 10:54 am Last edited Jul 27, 2007, 10:55 am by *sam*
Section8
Axes and Eights
Pedestrian

Renegade

Member Level

Group: Members
Posts: 3
Joined: May 6, 2007

Send an email to Section8 Send a personal messsage to Section8 Reply with a quote from this post Go to the top of the page

I haven't actually measured it numerically, but it was pretty significant. Northern Foothills under OpenGL was between about 1-5 frames in places (all of the lights in view?) and now it stays at least above 20 frames per second. I'll see if I can get you some exact measures though.
.........................
vet

Posted Jul 28, 2007, 1:50 pm
Deathangels Shadow
deathys Strikers
Darkwind Guru

Renegade

Member Level

Group: Contributors
Posts: 658
Joined: Jul 23, 2007

Send an email to Deathangels Shadow Visit Deathangels Shadow's web site Send a personal messsage to Deathangels Shadow Reply with a quote from this post Go to the top of the page

My performance seems better in OpenGL... but I noticed something odd while testing it. FRAPS works great when I'm in OpenGL but won't work in DirectX mode. Very strange. As a result, it's only a guess that the performance is better for me in OpenGL.
.........................
vet wv

Posted Jul 29, 2007, 2:38 am
Joel Autobaun
Joels Bastards
Darkwind Guru

Deathrace Mafia Faction

Member Level

Group: Subscribers
Posts: 4,587
Joined: Nov 10, 2008

Send a personal messsage to Joel Autobaun Reply with a quote from this post Go to the top of the page

*sam* said:
He must have had the DLLs already, elsewhere (he's a Torque programmer too, you see). I've put them here for you to try:

d3dwrappers.zip

You need to unzip this into the same folder that the darkwindLobby.jar and the darkwindClient.exe are in.

Personally, I found the framerate got worse when using DirectX instead of OpenGL.


Can you please provide these again? (the link is broken).  My Vista box will not work(with new or old drivers) in Glide and D3D will not show car textures (but does at least show everything else fine).
.........................
vet northernsummer deathrce1 raceL1 deathrceL1 ww ped1 sssc paintball semiprocombat ped2 e2g gwextrav gwped combat1 paintladder elmsautumn gateautumn wv race1 combatL1 pvp1 pvp5 pvp4 zom pvp3 circuit1 pvp2 circuit2 circuit3 ss2fl67 slay2013 storm2013 geek triangle197,84,26

Posted Nov 18, 2008, 11:38 pm
*sam*
The Salthill Sluggerz
Darkwind Guru

Renegade

Avatar

Member Level

Group: Lead Developer
Posts: 16,752
Joined: Jan 19, 2006

Send an email to *sam* Send a personal messsage to *sam* Reply with a quote from this post Go to the top of the page

I actually include them as standard in the full download now, I think.

The files are called "glu2d3d.dll" and "opengl2d3d.dll"... do you have them?
.........................
marshal vet deathrce1 paintladder combat1 wv ped1 cont slay20130,1,0

Posted Nov 19, 2008, 8:57 am
Joel Autobaun
Joels Bastards
Darkwind Guru

Deathrace Mafia Faction

Member Level

Group: Subscribers
Posts: 4,587
Joined: Nov 10, 2008

Send a personal messsage to Joel Autobaun Reply with a quote from this post Go to the top of the page

yes i do...oh well. I'll just wait for new drivers.
.........................
vet northernsummer deathrce1 raceL1 deathrceL1 ww ped1 sssc paintball semiprocombat ped2 e2g gwextrav gwped combat1 paintladder elmsautumn gateautumn wv race1 combatL1 pvp1 pvp5 pvp4 zom pvp3 circuit1 pvp2 circuit2 circuit3 ss2fl67 slay2013 storm2013 geek triangle197,84,26

Posted Nov 20, 2008, 4:47 am
CreepShowFlo
CoffinCrew
Pedestrian

Renegade

Member Level

Group: Members
Posts: 2
Joined: May 17, 2009

Send an email to CreepShowFlo Send a personal messsage to CreepShowFlo Reply with a quote from this post Go to the top of the page

Hi guys. I'm new to the game and I'm having trouble with the graphics drivers that come with Windows Vista. I was wondering if anyone could tell me what drivers I need to play the game. This computer is an e-machine that I bought in December of last year.I've had no problem playing any other games and,i must admit,i'm already hooked on this concept and what i can see of Darkwind already.I simply must play it!!Any assistance any of you can give me would be great,and i would be ever so grateful.

Sincerely,
CreepShow Flo

Posted May 20, 2009, 1:16 am
Mad Mike
the mad mad crushers
Darkwind Guru

Anarchists Faction

Member Level

Group: Subscribers
Posts: 2,893
Joined: Aug 1, 2007

Send an email to Mad Mike Visit Mad Mike's web site Send a personal messsage to Mad Mike Reply with a quote from this post Go to the top of the page

get the graphics drivers from the manufacturer of the graphics chip, not microsoft.

nvidia and ATI are the most common and their drivers will work. My tests with windows 7 reveled the microsoft drivers DO NOT WORK, you have to get the drivers from the graphics chip manufacturer's website.

LOL the spellchecker underlines microsoft with a red line and the suggestion is to capitalize the M and have Microsoft. LOL
.........................
vet wv

Posted May 20, 2009, 5:15 am
metrocube
12th Street Bangers
Darkwind Guru

Anarchists Faction

Member Level

Group: Members
Posts: 790
Joined: May 1, 2009

Send an email to metrocube Send a personal messsage to metrocube Reply with a quote from this post Go to the top of the page

What Mad Mike says is true.

I know the guy who puts together the NVIDIA driver packages. His advice? NEVER INSTALL THE MICROSOFT-PROVIDED NVIDIA DRIVERS.

Always get them directly from www.nvidia.com
.........................
vet wv

Posted May 20, 2009, 7:39 pm
CreepShowFlo
CoffinCrew
Pedestrian

Renegade

Member Level

Group: Members
Posts: 2
Joined: May 17, 2009

Send an email to CreepShowFlo Send a personal messsage to CreepShowFlo Reply with a quote from this post Go to the top of the page

Thanx so much for the help.It's very much appreciated.I'll try the nvidia site now.Wish me luck!!!

CreapShow Flo

Posted May 22, 2009, 1:42 am
*Grograt*
Grograts Gonads
Darkwind Guru

Renegade

Avatar

Member Level

Group: Marshals
Posts: 8,377
Joined: Oct 5, 2008

Send an email to *Grograt* Send a personal messsage to *Grograt* Reply with a quote from this post Go to the top of the page

Hope you get online Creepshow, come back if you have any other problems enough of us here to help you
.........................
vet marshal wv community

Posted May 22, 2009, 7:35 am
Anexian
Shadowen
Pedestrian

Renegade

Member Level

Group: Members
Posts: 2
Joined: Jun 3, 2009

Send an email to Anexian Send a personal messsage to Anexian Reply with a quote from this post Go to the top of the page

Hmmmm I'm having some problems, I have an ati hd4650, and the open gl won't let me go past the chat room of the client, and the d3d is all flickery and only shows a grayish area for the cars in the game. The crash report for the open gl which i get eventually sometimes is something about an instruction at and addy trying to read another and Memory could not be "read". and to click ok to terminate program. Note that only the lobby does that and after a race has finished not during the race. Oh, I'm using windows xp pro. Have the latest drivers for the card.

Posted Jun 10, 2009, 6:20 am
Reply to Topic Create New Topic Create New Poll E-mail me when replies are made to this topic View Printable
» Darkwind » Operating Systems » Windows » Graphics Drivers

0.1253 seconds - 30 queries - 0.57 load